søndag 3. juni 2012

Myanmar (Burma)

I dag (02.06.12) diskuteres Burma i aplikasjonskomiteen i Genève.

Dette er langt fra første gang dette blir diskutert her, og det kommer ikke til å bli siste gang dette landet får en egen dag under ILO konferansen.

Det som i år er annerledes er at det i Burma nå faktisk er fremgang. Aung San Suu Kyi har endelig blitt løslatt fra sin husarrest. Av de siste 21 årene har hun sittet i husarrest i 15 av årene.
Man har også innført lover i landet som nå forbyr barnearbeid og slavearbeid/straffearbeid/tvunget arbeid.
Straffen man får for brudd på disse lovene er dog et ankepunkt. Maksimum fengselsstraff er satt til 1 år, noe som må sies å være veldig lite for brudd på menneskelige rettigheter.

Det er ingen tvil om at det er mye som har blitt og vil bli bedre i landet, men det er fortsatt en lang vei å gå. I løpet av det siste året har det kommet inn mange anklager om påtvunget arbeid og at det fortsatt, på noen plasser, forekommer barnearbeid.
Arbeidstakerrepresentanter fra landet har fortsattmye og sette fingeren på. Noe som ikke er så rart da landet har blitt styrt av en brutal junta siden 1962.
Det er allikevel ingen tvil om at saker som meldes inn blir færre og at landet er på vei i riktig retning.

Torsdag 7.juni vil Aung San Suu Kyi gjeste ILO konferansen for første gang. Etter hennes besøk her i Genève vil hun gjeste Norge for å motta fredsprisen hun vant i 1991.
Arbeidet med å frigi Kyi har tatt 21 år og det er mange som har bidratt (regjeringer, fagforeninger og privat personer).

I en verden hvor krig, konflikter og undertrykkelse fortsatt skjer er det fint å se at verdenssamfunnet sammen kan få et land og en regjering til å endre retning til det bedre for sitt eget folk.

Dan Rugsveen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar